Yrityksen liikevaihto

Liikevaihto kuuluu yrityksen ja yrittäjyyden peruskäsitteisiin. Liikevaihdosta kysytään jo aivan yrityksen perustamissuunnitelmista lähtien. Aivan kaikille liikevaihto ei kuitenkaan ole käsitteenä niin tuttu kuin sen soisi olevan. Liikevaihto tarkoittaa käytännössä yrityksen tuotteiden tai palveluiden myynnistä saatuja tuottoja. Näistä tuotoista on vähennetty arvonlisävero. Liikevaihtoa varten yrityksen myynnistä on vähennetty myös mahdolliset alennukset.

Myynnillä ja liikevaihdolla on kuitenkin eroa, eli ei missään nimessä puhuta samasta asiasta. Myynteihin sisältyy nimittäin arvonlisäveron osuus, joka on yleensä noin 24 % luokkaa. Arvonlisävero on rahaa, joka siirretään eteenpäin. Se siis tilitetään valtiolle. Liikevaihto taas kertoo siitä, kuinka tuottelias yritys on ollut. Mitä suurempi liikevaihto on, sitä paremmin yrityksen tuotteita tai palveluita käy kaupaksi. Toisaalta tämäkin on suhteellista. Jos vaikkapa käsityöyrittäjän liikevaihto on 100 000 euroa, kertoo se siitä, että käsitöitä on saanut myydä melkoisen määrän. Toisaalta taas autokaupan kohdalla 100 000 euron liikevaihto ei kerro kuin sen, että autokauppa on myynyt esimerkiksi muutaman kalliimman auton.

Liikevaihdon ja tuloksen ero

Pelkkä liikevaihto ei kuitenkaan vielä kerro kaikkea siitä, tekeeko yritys tappiota vai voittoa. Hyvällä liikevaihdolla varustetulla yrityksellä voi olla niin paljon kuluja, että edes hyvä liikevaihto ei riitä kattamaan niitä. Liikevaihdosta tulee siis vähentää kaikki yrityksen kulut veroista lähtien. Sen jälkeen saadaan tietää, mikä on yrityksen tulos ja onko yritystoiminta kannattavaa. Tätä summaa, josta on vähennetty kaikki kulut, sanotaan liikevoitoksi. Se jää siis käteen, kun kaikki kulut on maksettu. Jos tämä lukema menee miinuksen puolelle, tekee yritys myyntitappiota.

Jokaisen yrityksen kohdalla onkin tärkeää, että kirjanpito hoidetaan lakipykälien mukaisesti. Esimerkiksi toiminimellä toimijoille riittää yhdenkertainen kirjanpito, jonka voi hoitaa vaikka itse. Sen sijaan suuremmat yritykset, kuten osakeyhtiöt, joutuvat tekemään kahdenkertaisen kirjanpidon. Sitä varten palkataan yleensä kirjanpitäjä, jotta kaikki kulut ja tulot tulee merkittyä oikein. Esimerkiksi casinot ovat usein tällaisia suuria yrityksiä, joiden kirjanpidoltakin vaaditaan enemmän. Yrityksen tilikausi voi olla vuoden mittainen tai se voi olla lyhyempikin aika. Kirjanpito tulee suhteuttaa tilikauteen, jotta yrityksen verot voidaan laskea oikein.